2019’un En Popüler Teknoloji Eğilimleri 6 dakikada okunabilir

Teknolojideki gelişmeler nefes kesen bir hıza ulaştı… Dünyanın her yerinde, her gün yeni bir gelişme yaşanırken özellikle bazı teknolojiler sağladıkları fayda ve yarattıkları ekonomik hacimle diğerlerine oranla baskın çıkıyor. İşte 2019’da en çok konuşulan, en çok kazandıran ve en popüler teknolojiler…

Nesnelerin İnterneti (IoT)

2019 yılı itibariyle her saniyede 127 yeni cihaza bağlanan 26 milyardan fazla Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazı bulunuyor. Söz konusu teknoloji akıllı ev teknolojisinden akıllı şehirlere ve akıllı tarıma kadar her şeyi kapsıyor. Şu anda IoT’nin 2019’daki en büyük uygulamalarından ikisi sağlık (kalp sağlığını takip eden akıllı saatler dahil) ve imalat… Endüstriyel üretim şirketlerinin yüzde 80’inden fazlası, verimliliği ve yeniliği artırmayı vaat eden IoT cihazlarını kullanıyor veya kullanmayı planlıyor. Nitekim üretimin 2019’da endüstriyel IoT harcamalarının yüzde 53’ünü veya en büyük oranını oluşturması söz konusu.

Yarı Otonom Araçlar

Steve Wozniak’ın en son tahminlerine inanıyorsanız, tamamen özerk araçlar hâlâ çok uzun bir yol olabilir. Zira 69 yaşındaki Apple’ın kurucu ortağı, herhangi bir sürücünün olmadığı otonom araçların kendisi hayattayken ortaya çıkmayacağına inanıyor. Bununla birlikte, günümüzde şerit merkezli direksiyon, adaptif hız sabitleyici ve eller serbest direksiyon dahil olmak üzere kendi kendine sürüşün belirli yönlerini sağlayan ve sayısı giderek artan araba bulunuyor. Cars.com, 2019 için bu özellikleri sunan 33 ana markadan 200 otomobilin kapsamlı bir listesini derledi.

Elektrikli Araçlar

Elektrikli araç popülaritesi son yıllarda önemli ölçüde arttı. Pazar şu anda Norveç’te (elektrikli araçlar Mart 2019’da tüm Norveç’in otomobil satışlarının neredeyse yüzde 60’ını oluşturdu) ve Çin’de (2018’de 1,1 milyon elektrikli araç satıldı) oldukça baskın.  ABD’de ise satışlar 2017-2018 arasında yüzde 81 arttı ve özellikle pillerin giderek daha uygun hale gelmesiyle katlanarak büyümeye devam edeceği bekleniyor.

Dünya daha sürdürülebilir bir gelecek için baskı kurarken; işletmeler de dağıtım sistemleri için cleantech’e (temiz teknoloji) yatırım yapıyor. Amazon kısa süre önce 100 bin elektrikli minibüs aldı ve DHL ise 2050’ye kadar lojistikle ilgili emisyonları sıfıra indirme taahhüdünün bir parçası olarak 2019’da 63 elektrikli minibüsü filosuna kattı.

Blockchain (Blok zincir)

Dünyanın teknoloji uzmanları bile bazen blockchain’in ne olduğunu ve ne yaptığını özlü bir şekilde tanımlamak için mücadele ediyor. Hacker Noon ise bu teknolojiyi basitçe “güvenlik, şeffaflık ve adem-i merkeziyetçilik sağlarken; işlem kayıtlarını tutan bir veri yapısı” olarak tanımlıyor.

Bitcoin gibi kripto para birimleri oluşturmak, günümüzde blockchain teknolojisinin en yaygın uygulamalarından biri. Nitekim Eylül 2019 itibarıyla ABD’de 3 bin 571 bitcoin ATM’si bulunuyor. 2013’te 1.48 milyar dolar olan bitcoin piyasa değeri 2019’un üçüncü çeyreğinde 144.96 milyar dolara sıçradı. Blockchain teknolojisi, sigorta taleplerinin işlenmesi, akıllı sözleşmeler, sağlık kayıtlarının kodlanması ve saklanması, tedarik zinciri görünürlüğü ve müzik sahipliği haklarında da kullanılabiliyor.

Bulut Teknolojisi

Bulut bilişim bir süredir varlığını sürdürüyor ancak kullanımı son yıllarda hızla arttı. Bugün, şirketlerin yüzde 90’ı bir tür bulut hizmeti kullanıyor ve sadece ABD’de söz konusu teknolojiye bu yıl 124,6 milyar dolar harcanması bekleniyor. Dünya çapındaki harcamaların ise yüzde 23,8 oranında artarak 210 milyar dolara ulaşması tahmin ediliyor.

İşletmelerin bulut bilişim kullanma biçimi de gelişiyor. Veriler giderek daha fazla çevrimiçi depolandığından, sunucu entegrasyonu yakında gereksiz olabilir. Bu yılın başlarında, Gartner Kıdemli Araştırma Direktörü Ross Winser, “Küresel kuruluşların yüzde 20’sinden fazlası 2020’ye kadar sunucusuz bilgi işlem teknolojilerini kullanacak” diyor.

Kimilerince “yeni bulut” olarak da adlandırılan uç bilgi işlem de popülerlik kazanıyor. Bu da veri depolama alanını verilerin kaynağına yaklaştırarak gecikmeyi ve bant genişliği kullanımını azaltıyor.  Mobil uç bilgi işlem harcamalarının 2019’da 1,3 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Drone Teslimatı

2019’da Uber Eats, Amazon ve Apple da dahil olmak üzere drone teknolojilerini geliştirmek için çalışan bir dizi şirket uçuşlar gerçekleştirdi. Öte yandan bir Google yan kuruluşu Wing ve UPS, Federal Havacılık İdaresi (FAA) sertifikası alan ilk şirketler oldu. Sertifikasyonu bir pilotun aynı anda birden fazla drone ile uçmasına izin veren Wing, ilk drone teslimatını ekim ayında Virginia, Christiansburg’da tamamladı. Şirket, şehrin 22 bin sakinine deneme uçağı teslimat hizmeti sunmayı planlıyor.

En başarılı drone teslimat şirketlerinden biri olan ve 1,2 milyar dolar değerinde olan Zipline de Ruanda ve Gana’da yaklaşık 22 milyon kişiye kan ve aşı gibi acil ilaçlar sunuyor. Öte yandan güvenlik, hava durumu, menzil ve gürültü kirliliği gibi drone teslimatını çevreleyen bazı endişeler de sürüyor.

Yapay Zeka

Bugün yapay zeka, işletmelerin yüzde 83’ü için stratejik bir öncelik. 2025’e kadar da yapay zekanın 190 milyar dolarlık bir endüstri haline gelmesi bekleniyor. Twitter, tweet’lerde nefret dolu ve rahatsız edici içeriği filtrelemek için yapay zeka alt kümesi olan makine öğrenimini kullanıyor. Amazon’un Alexa’sı çeşitli komutları yerine getirmek için konuşma tanıma özelliğini kullanıyor, HDFC Bank ise 0.4 saniyede veya daha kısa sürede yanıtlar sağlamak için binlerce kaynaktan bilgi toplayan EVA adlı bir yapay zeka sohbet botu kullanıyor.

Yapay zeka henüz bir insan gibi düşünemiyor veya empati kuramıyor. Bununla birlikte şirketler yüz ifadelerini tanımayı ve yorumlamayı, hasta davranışını izlemeyi ve pazarlama kampanyalarında tüketici tepkilerine yanıt vermeyi yapay zeka sistemlerine öğreterek bu yetenekleri artırmaya çalışıyor.

Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik (VR & AR)

2019’da 14 milyon artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) cihazının satılacağı öngörülüyor. VR, kullanıcıları üç boyutlu bilgisayar tarafından oluşturulan bir dünyaya tamamen daldırırken; AR, kullanıcının mevcut canlı görünümüne (Snapchat lensleri veya Pokemon Go gibi) dijital özellikler ekliyor.

Video oyunları, yılsonunda 15 milyar dolara ulaşması beklenen VR oyun ekipmanlarının toplam satış geliri ile pazarın en büyük payını temsil ediyor. Bununla birlikte, söz konusu teknolojinin mahkumların topluma geri dönüşe hazırlanmalarına yardımcı olma ve tüketicilerin rezervasyondan önce bir tatil deneyimi yaşamaları gibi oyun dünyasının dışında uygulamaları da bulunuyor.

Üretim sektöründe AR, çalışanları makine arızaları hakkında bilgilendirerek ve potansiyel olarak tehlikeli durumlarla ilgili uyarılar vererek giderek daha faydalı hale geldi. Ayrıca tasarım ve montaj konusunda kapsamlı eğitim ve uzaktan uzman yardımı sağlamak için de kullanılabiliyor.

 

Kaynak: https://www.thomasnet.com/insights/8-top-technology-trends-of-2019/

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

nineteen + nineteen =

Paylaşım