14 Ülke Bir Araya Gelerek Küresel Yapay Zeka Ortaklığı Kurdu 2 dakikada okunabilir

Yapay zekanın doğru, insanlık yararına kullanımı ve hukuksal çerçevesinin oluşturulması konusunda somut adımlar atılıyor. Bunun sonucu olarak 14 ülke bir araya gelerek yapay zekanın “sorumlu” gelişimini denetlemeyi amaçlayan ve öncelikle teknolojinin Covid-19 pandemisinden kurtulmaya nasıl yardımcı olabileceğini inceleyen Küresel Yapay Zeka Ortaklığı (GPAI) kurdu.  

 

Sürekli gelişen ve kendini yenileyen yapay zekanın geleceği her zaman tartışmaya açık oldu. Yapay zeka, kimileri için geleceğin vazgeçilmez bir unsuru olacak, kimilerine göre ise insanlığın sonunu getirecek. Nitekim yapay zekaya temkinli yaklaşan isimlerden biri olan Elon Musk’a göre yapay zeka konusunda insanoğlu çok dikkatli olmalı zira yapay zeka nükleer silahlardan bile daha tehlikeli… Sektördeki isimler tartışmalara devam ederken; yapay zekanın geleceği konusunda bugüne kadar en somut adım atıldı ve “Yapay Zekâ Küresel Ortaklığı” (GPAI) kuruldu. Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, Hindistan, İtalya, Japonya, Meksika, Yeni Zelanda, Güney Kore, Singapur, Slovenya, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avrupa Birliği’ni de içeren grubun ortak açıklamasında “Kurucu üyeler olarak bizler yapay zekanın insan merkezli gelişimini ve bu teknolojinin insan hakları, temel özgürlükler ve ortak demokratik değerlerimizle tutarlı bir şekilde desteklenmesini sağlayacağız” denildi.

Dört konuya odaklanılacak

Girişim, yapay zeka araştırmalarını ve uygulamalı faaliyetlerini endüstri, sivil toplum örgütleri, hükümetler ve akademi ortakları ile çalışarak desteklemeyi amaçlıyor. Aynı zamanda yapay zekayı “insan hakları, çeşitlilik, yenilikçilik ve ekonomik büyümeye dayanan” bir yaklaşımla geliştirmek istediğini de açıklıyor. Grubun ilk aşamada ise “sorumlu yapay zeka”, “veri yönetimi”, “işin geleceği” ve “yenilik ve ticarileştirme” konularına odaklanması bekleniyor.

Yapay Zekâ Küresel Ortaklığı’nın (GPAI) sekreteryasını ise Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) üstlenirken; OECD Genel Sekreteri Angel Gurría, “Yapay zeka, Covid-19’a ve diğer küresel zorluklara, güven, şeffaflık ve hesap verebilirlik ile geliştirilmesi ve kullanılması koşuluyla katalizör rol oynayabilecek gerçek bir dönüşüm teknolojisi” diye konuşuyor. Nitekim, salgının başından itibaren virüsün tanımlanmasından ilaç geliştirilmesine, hasta bireylerin teşhisinden aşı çalışmalarına kadar pek çok alanda yapay zekadan faydalanılıyor. Hatta hastalığın yayılımının modellenmesinde ve toplanan büyük verinin analizinde derin öğrenme kullanılıyor. Bu nedenle uzmanlara göre pandemi sürecinin ortaklığın kurulma sürecini hızlandırdığını söylemek mümkün…

Kaynak: https://tech.newstatesman.com/policy/global-partnership-on-artificial-intelligence

 

 

 

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

one × four =

Paylaşım